یکصد مورد ایده پردازی و طرح گفتمان های تازه در حوزه های مختلف علمی

به گزارش وبلاگ مهر و موم، آنچه که در این مجموعه پیش رو دارید، یکصد مورد ایده پردازی و طرح گفتمان های نو در حوزه های مختلف است که عمدتا به وسیله اعضای هیأت علمی دانشگاه تهران و در موارد معدودی به وسیله اساتید و اعضای هیأت علمی دیگر دانشگاه ها که در پروژه ها و طرح های علمی و فناورانه دانشگاه تهران مشارکت داشته اند در قالب مصاحبه، تبادل نظر سامان یافته و تدوین شده است. به رغم تقسیم بندی موضوعی این ایده پردازی ها که در لیست اولیه قابل مشاهده است، باید اذعان داشت که به اقتضاء رویکردهای نوین در علم و دانش، غلبه بر موضوعات بین رشته ای است و شاید بتوان آن را نقطه قوت و درخشان این مجموعه دانست.

یکصد مورد ایده پردازی و طرح گفتمان های تازه در حوزه های مختلف علمی

پشتوانه این پویش علمی، سال ها تجربه و آموزش، پژوهش و نوآوری اعضای هیأت علمی شرکت کننده در این پویش علمی است. بدیهی است آنچه در این مصاحبه ها/مصاحبهها در قالب ایده ها و طرح های نو گفتمانی در ارتباط با مسائل مختلف مطرح شده، با پشتوانه سال ها تحقیق، آموزش و تجارب زیسته اعضای هیأت علمی در حوزه های تخصصی خود بوده است.

عباس قنبری باغستان عضو هیأت علمی و مدیرکل روابط عمومی دانشگاه در سخن آغازین این کتاب اظهار نموده است: باتوجه به تاریخی و نمادین بودن سال 1400 از منظر گذار به قرن نو، پویش ایران در آینه 1400، یک پویش علمی و دانشگاهی با دامنه اثرگذاری اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و دینی در تحولات آینده کشور با مضمون اساتید و اعضای هیأت علمی دانشگاه تهران با شما سخن می گویند است. ایده مرکزی این پویش علمی، بازخوانی تحولات قرن جاری در حوزه های مختلف از منظر علمی و تخصصی با نگاه به آینده، یعنی قرن پانزدهم هجری شمسی، از دیدگاه یکی از فرهیخته ترین اقشار جامعه یعنی اساتید و اعضای هیأت علمی دانشگاه تهران می باشد.

هدف این پویش علمی، ترویج دانش در سطوح مختلف جامعه (Popularization of Knowledge) با هدف بهرمندسازی آنها از آخرین و نوترین ایده ها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی در دانشگاه تهران است. در این پویش علمی کوشش شده تا به وسیله مصاحبه مصاحبهی عمیق با اساتید و اعضای هیأت علمی دانشگاه، دیدگاه ها و نظرات آنها در حوزه های تخصصیشان با هدف بهبود و ارتقای شرایط موجود شناسایی و در معرض دید برنامه ریزان و سیاستگذاران عرصه های مختلف جامعه نظام حکمرانی و نیز افکار عمومی قرار گیرد.

محمود نیلی احمدآبادی رئیس سابق دانشگاه تهران در مقدمه این کتاب بیان نموده است: مسئولیت اجتماعی، جستاری مهم در گفتمان دانشگاه های نسل چهارم است و دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی در اثرگذاری علمی، اجتماعی، فرهنگی، و سیاسی از این امر مستثنی نیست. در گفتمان دانشگاه نسل چهارم، تعهد و مسئولیت نسبت به جامعه و محیط پیرامونی، از جمله نقش و مشارکت در توسعه اجتماعی، اخلاق مداری، تعهد در قبال محیط زیست، شفافیت و شایسته سالاری، رعایت حقوق عامه های مختلف و... با هدف بازطراحی زیست اخلاقی محیط های فعالیت خود و دیگران نقش محوری دارد.

در سال های اخیر، پهنه وسیعی از اقدامات و فعالیت های دانشگاه تهران در ارکان و سطوح مختلف، از جمله در تمامی حوزه های آموزش، پژوهش، فناوری، کارآفرینی، فرهنگی و دانشجویی، خیرین و نیکوکاران، دانش آموختگان و ...، معطوف به مسئولیت اجتماعی بوده که کماکان نیز جریان داشته و ادامه دارد. بخش مهمی از ابعاد و دلالت ها و نمودهای عینی مسئولیت اجتماعی دانشگاه تهران، در تمامی فرایندهای زیست بوم دانشگاهی دانشگاه، اعم از صدها فضای آموزشی، مرکز تحقیقاتی و دیگر محیط های کارآفرینانه و نوآورانه آشکار و هویدا است و همیشه نیز در قالب ویژه برنامه های مختلف، رونمایی ها، افتتاحیه ها، جشنواره ها و همایش ها زمینه بروز و ظهور یافته و عمدتا نیز مورد توجه خاص بوده است.

اما بخش مهم دیگری از زمینه های تعیینی این مقوله را باید در ایده پردازی های مبتکرانه، نظریه پردازی های علمی و توسعه گفتمان های خلاقانه ای دانست که به وسیله کنش های ارتباطی سریع و به موقع در ارتباط با مسائل اجتماعی و روز جامعه بروز و ظهور یافته و در تعامل و برخورد با دیگر آراء و اندیشه ها و خوانشهای سیال در نظام حکمرانی، زمینه های فهم مشترک، اثرگذاری بیشتر و نیز تحول گفتمانی در عرصه های مختلف را فراهم می سازد.

این کتاب اگرچه گویای همه ایده پردازی ها و پویایی تحولات گفتمانی دانشگاه نیست، اما به اعتبار گستردگی موضوعات مورد بحث و نیز مشارکت تعداد قابل توجهی از اساتید، پژوهشگران و اعضای هیأت علمی که همگی سرمایه های علمی و معنوی این مرز و بوم محسوب می شوند، می تواند بیانگر زبان دانشگاهیان در ارتباط با موضوعات مرتبط باشد. امید است این پویش علمی در گام های آینده خود بتواند زمینه ها و حوزه های گسترده تری از مسائل، موضوعات و چالش های روز جامعه را از زبان استادان و اعضای هیأت علمی دانشگاه پوشش داده و گام های بیشتری در تقویت حضور دانشگاه در عرصه های مختلف اجتماع که به حق جزء تعهد راستین دانشگاه تهران می باشد، بردارد.

لیست نهایی این کتاب که در انتهای آن آمده است، براساس هیات علمی مشارکت کننده تنظیم شده است و اطلاعات گردآوری شده به ترتیبی که در ادامه می آید از اساتید متخصص این جوزه ها جمع آوری شده است: فنی، مهندسی و علوم پایه/ محیط زیست، منابع طبیعی و کشاورزی/رسانه و ارتباطات، روابط عمومی/ آموزش، ادبیات و علوم انسانی/علم، حوزه دیجیتال و فناوری های همگرا/ روانشناسی، زنان و خانواده/ اجتماعی-فرهنگی/ مالی، بودجه و تجارت/ مدیریت و منابع انسانی/ حقوق و علوم سیاسی/ فلسفه، دین و الهیات/ معماری و شهرسازی/ موسیقی، هنر و میراث فرهنگی/ بین المللی سازی آموزش عالی

در انتهای این کتاب نمایه تصویری از مصاحبه کنندگان و مصاحبه شوندگان همراه با عنوان مصاحبه و شماره صفحه ای که آن مصاحبه در آن منتشر شده است به مخاطبان ارائه شده است که مخاطبان می توانند با تصویر اساتید برجسته هر حوزه نیز آشنا شوند.

کتاب مجموعه مصاحبه های پویش علمی ایران در آینه 1400 با نظارت و گردآوری عباس قنبری باغستان و با مقدمه محمود نیلی احمدآبادی از سوی انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده است.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "یکصد مورد ایده پردازی و طرح گفتمان های تازه در حوزه های مختلف علمی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یکصد مورد ایده پردازی و طرح گفتمان های تازه در حوزه های مختلف علمی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید